Dizajn interiéru reštaurácie musí byť čistý. Ako to dosiahnuť?

20. 12. 2016

Kvalita a úroveň interiérového dizajnu reštaurácie patrí spolu s kvalitou a úrovňou personálu k najdôležitejším faktorom, ktoré vplývajú na spokojnosť hostí. Zároveň sa podieľajú na tom, či sa do vašej reštaurácie budú hostia radi vracať, alebo či ich prvá návšteva u vás bola zároveň tou poslednou. Preto je nesmierne dôležité nepodceňovať prácu na koncepte spracovania interiéru reštaurácie. A vôbec nie je na škodu objednať si služby profesionálneho interiérového dizajnéra, ktorý vám pomôže navrhnúť exkluzívnu a dizajnovo čistú reštauráciu.

Čo znamená spojenie kvalitný dizajn?

Pri dizajne interiéru zďaleka nejde len o vzhľad a estetiku, ako si myslia mnohí ľudia. Dobrý dizajn v sebe musí snúbiť dokonalú estetickú stránku s užitočnosťou a musí zohľadňovať aj ekonomické možnosti daného podnikateľa (obstarávacia cena a prevádzkové výdavky). Teda v skratke povedané: Ak dizajn nie je zároveň estetický, praktický i cenovo primeraný, nemôžeme ho označiť ako kvalitný dizajn.

A preto rozhodne neplatí rovnica: Estetické = dizajnovo kvalitné. A ani vysoká cena určite tiež nemusí byť istou zárukou kvality. Napríklad v niektorých prípadoch môžete dosiahnuť výborný výsledok, aj keď si ako nábytok do reštaurácie zvolíte už použité, ale renovované stoly a stoličky. Je však nutné počítať s tým, že starý renovovaný nábytok bude často oveľa drahší, než stoja nové vintage kúsky. Samozrejme, musíte dbať aj na to, aby renovovaný nábytok so svojou históriou zapadal do celkového konceptu podniku.

Na čistotu dizajnu je kladený obrovský dôraz

V posledných rokoch sa aj na Slovensku začína klásť veľký dôraz na dizajnovú čistotu interiérov a na jednoduchosť vybavenia reštaurácií bez použitia zbytočných dekorácií. A nie je to len nejaký módny výstrelok. Ide o výsledok serióznych výskumov o fungovaní ľudskej psychiky a jej spojitosti so spotrebiteľským správaním.

  • Čistý dizajn na hostí reštaurácie pôsobí pozitívne a navodzuje u nich pocity harmónie a domácej atmosféry. Tieto dojmy sa zapíšu hlboko do podvedomia klientov. Je vysoko pravdepodobné, že sa potom budú do vášho podniku vracať. Aj jedlo ľuďom chutí lepšie v prostredí, kde sa cítia dobre.
  • Nejednotný a prezdobený štýl interiéru, často až v prevedení gýču, naopak ľudí skôr znervózňuje a rozptyľuje. A vo výsledku si z neho podvedome odnášajú nemilé pocity.

Aj kvôli týmto dôvodom je vždy lepšie sa držať jednotného štýlu a nepreháňať to s výzdobou reštaurácie. Interiéry v štýle „mišmaš“ sú tým najhorším možným riešením, aké môžete do svojej reštaurácie zvoliť.

Pred realizáciou interiéru majte spracovaný jeho koncept

Myslite na to, že čistotu dizajnu sa vám len ťažko podarí udržať, ak nebudete mať vopred spracovaný celkový návrh interiérového dizajnu reštaurácie. Žiadne vopred nenaplánované improvizácie, ku ktorým dochádza už v priebehu realizácie projektu, nebývajú najšťastnejším a najvhodnejším riešením.

Že dizajn interiéru musí vychádzať z vášho celkového podnikateľského plánu, je možno zbytočné pripomínať. Ale úplne vynechať to nemôžeme. Sami musíte skutočne vedieť detaily o vašej potenciálnej klientele, a práve na jej štýl sa treba pri zariaďovaní reštaurácie špecializovať. Do dizajnu tiež zapracujte lokálne špecifiká, charakter reštaurácie vzhľadom na ponúkané jedlo, prípadne dizajnovú stránku reštaurácie odrazte od vzhľadu pôvodného interiéru. Všetky tieto faktory (a aj mnohé ďalšie) by dobrý dizajnér mal premyslieť - a zvážiť ich zapracovanie do návrhu interiéru. A to napríklad:

  • Interiér reštaurácie by určite mal vyzerať inak, keď mienite variť tradičné slovenské jedlá v budove drevenice, ako keď plánujete piecť taliansku pizzu v budove lokalizovanej v centre mesta.
  • Podnik zameraný na mladé rodiny s deťmi je nutné spracovať odlišným spôsobom ako podnik, ktorý je zameraný na starších a konzervatívnych zákazníkov.
  • Ak sa napríklad vaša reštaurácia bude nachádzať v historických priestoroch so svojou tradíciou krčmovej činnosti, bola by naozaj škoda tento fakt nezapracovať do celkového projektu.
  • Ak sa reštaurácia bude nachádzať v lokalite, ktorá je niečím zaujímavá (história, pamiatky, príroda ...), skúste tento potenciál využiť.

Investovať do služieb interiérového dizajnéra?

Vymyslieť si dizajn interiéru sám, alebo túto úlohu zveriť do rúk interiérového dizajnéra? To je otázka, ktorú si každý musí zodpovedať individuálne. Ale keď už človek investuje nemalé peniaze do zariaďovania reštaurácie, asi by nemal ľutovať peniaze, ktoré zaplatí za profesionálne služby interiérového dizajnéra. Kvalitný dizajn interiéru vám skutočne pomôže navýšiť tržby a naštartovať úspech podnikania v oblasti reštauračných služieb. Pri výbere konkrétneho dizajnéra vždy dbajte na referencie od zákazníkov - a ak sa niekomu zveríte, poriadne si ho vopred preverte.