Sú do reštaurácie lepšie drevené alebo kovové stoličky?

27. 7. 2017

Každý chce, aby jeho kaviareň či reštaurácia vyzerala čo najlepšie. Preto je úplne prirodzené, že k výberu stoličiek pristupujete zodpovedne. Ale ako vyriešiť dilemu o tom, či sú pre vás lepšie drevené, alebo kovové reštauračné stoličky? Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje, no každý materiál má svoje pre a proti. Je už na vás a vašich požiadavkách, ktoré stoličky si do svojej kaviarne či reštaurácie vyberiete. Čo by ste mali o dreve a kove vedieť ešte pred kúpou sedenia?

Výhody drevených stoličiek

Hlavnou výhodou drevených stoličiek do reštaurácie či podniku je ich nadčasový dizajn, ktorý veľmi ľahko zladíte s ostatným zariadením. Drevo navyše dodáva priestoru útulnosť a opticky ho zohrieva, takže vaši hostia sa budú cítiť skutočne príjemne. Výhodou vo väčšine prípadov je aj ich nižšia hmotnosť v porovnaní s kovovými kaviarenskými stoličkami. To ocenia nielen návštevníci, ale aj personál pri upratovaní či pripravovaní podniku na špeciálne udalosti. V súčasnosti je trendom nielen prírodné drevo či tmavý lak, ale aj pestrá ponuka ostatných farieb – od žltých stoličiek cez mentolové až po modré.

Nevýhody drevených stoličiek

Počítajte s tým, že za kvalitné stoličky do kaviarne z masívu si priplatíte. Pripravte sa aj na to, že drevo potrebuje starostlivosť – hlavne vtedy, ak sedenie používate na terase či v záhrade. Vtedy by ste mali stoličky aspoň raz za sezónu ošetriť náterom (pri lakovanom nábytku – nová vrstva, pri prírodnom dreve – protiplesňový náter). Ideálnym riešením pre exteriér sú stoličky z exotických drevín ako tík, akácia či meranti. Práve tie obsahujú špeciálne oleje, ktoré nábytku predĺžia životnosť. Ak používate drevené reštauračné stoličky iba v lete, na zimu im nájdite vhodné miesto so stabilnou teplotou, kde nepríde k zmenám materiálu.

Výhody kovových stoličiek

Kovové stoličky do reštaurácie či kaviarne oceníte hlavne kvôli ich odolnosti. Aj keď sa u vás v podniku denne premelú stovky ľudí, na tento materiál sa môžete spoľahnúť vy aj hostia s vyššou hmotnosťou. Zároveň však nehrozí, že pri manipulácii urobíte ryhu do stoličky, čo je pri mäkších drevách pomerne častý jav. Veľkou výhodou kovových stoličiek do kaviarne je ich farebná a materiálová pestrosť, vďaka čomu ich dokážete skvele prispôsobiť akémukoľvek interiéru – pre industrial, klasický či historický štýl je tento materiál ako stvorený.

Nevýhody kovových stoličiek

Pri klasických kovových stoličkách vás môže odradiť ich vyššia hmotnosť, ktorá vám pridá vrásky najmä pri manipulácii. Dnes však už nájdete množstvo ľahkých kovov ako hliník či rúrkový kov a táto nevýhoda vás netrápi. Rovnako ako pri drevených, tak aj pri kovových stoličkách do reštaurácie je dôležitá starostlivosť a správne skladovanie – iba vtedy sa nemusíte obávať hrdze. Ak ste sa rozhodli pre sedenie z tohto materiálu, dajte si pozor na ukončenie nôh – kovové nohy môžu ľahko poškodiť drevenú podlahu vo vašom podniku.

 

Teraz záleží už iba na vás a vašich požiadavkách na sedenie, či si vyberiete drevo, alebo dáte prednosť kovu. Pozrite si našu ponuku stoličiek a objavte tie najlepšie pre vás.