Trendy v dizajne nábytku: Čo nás čaká v blízkej budúcnosti

 

V dnešnom blogovom článku sa zameriame na hlavné body diskusie o aktuálnych trendoch v dizajne nábytku v rámci druhej epizódy podcastu "Neseď si na ušiach". Táto epizóda sa venuje čoraz častejšie sa objavujúcim trendom, meniacim sa materiálom a tvarom v dizajne, ale aj najštýlovejším farbám.

 

Počúvať podcastViac článkov

Vývoj dizajnu od roku 2019 

 

V roku 2019 sme boli svedkami minimalistických liniek a chladných, bledých farieb, ktoré sa často pripisovali škandinávskemu vplyvu. Neskôr sa objavili prvé zaoblené tvary a hry so svetlými farbami, až kým pandémia COVID-19 výrazne ovplyvnila rok 2021. V rokoch 2022 a 2023 začal dominovať zjemnený a pohodlnejší dizajn.

 

 

Vplyv pandémie na dizajn

 

Pandémia COVID-19 totiž zmenila naše vnímanie priestoru a spôsob, ako ho využívame. Vznikli tzv. hybrídne priestory, kde sa pracovné a obytné prostredie miešajú. Toto viedlo k potrebe vytvoriť pohodlný a príjemný dizajn domovov.

 

 

Prichádzajú trendy ovládnuté stredomorským štýlom

 

 Trendy v dizajne teraz čerpajú inšpiráciu z južných krajín ako Španielsko, Taliansko a Grécko. Svetlé farby a prírodné materiály, ako keramika, získavajú na popularite. Geometrické tvary a farbené keramické prvky prichádzajú do popredia.

 

 

Zmena v materiáloch a tvare?

 

Súčasný nábytkový dizajn je poznačený vzrastajúcimi ekologickými trendmi. Recyklované materiály a ekologicky priateľné metódy výroby nábytku získavajú stále väčšiu obľubu medzi výrobcami aj zákazníkmi. Táto zmena reaguje na rastúce povedomie o udržateľnosti a ekologických vplyvoch nábytkárskeho priemyslu.

Taktiež pozorujeme zmeny vo forme a tvare nábytku. Trendy ukazujú, že nábytok sa stáva zaoblenejším a pohodlnejším. Jeho proporcie sa menia, pričom stoličky a ďalšie nábytkové kusy získavajú na objeme. Tento vývoj sa javí ako reakcia na potrebu vytvoriť teplejšie, pohodlnejšie a príjemnejšie prostredie v domácnosti.

 

 

Trendy farby a naše vnímanie

 

Okrem materiálov sú taktiež farby kľúčovým prvkom nábytkového dizajnu. V poslednej dobe vidíme nástup niekoľkých konkrétnych farieb, ktoré získavajú na popularite. Medzi ne patrí "šalviová zelená," ktorá evokuje pokoj a prírodu, "kašmírová," známa svojou jemnosťou a eleganciou, "taupe," ktorá poskytuje neutrálne základy pre rôzne štýly, a "kobaltová modrá," ktorá dodáva nábytku živosť a energiu. tieto spomínané farby každý človek môže subjetívne vnímať.  Váš vlastný výklad farieb môže byť ovplyvnený osobnými skúsenosťami a kultúrou. 

 

Viac o farbách

 

Čo môžeme očakávať v budúcnosti

 

Očakáva sa, že trendy budú pokračovať v tomto smere, pričom zmeny v dizajne budú nadalej reflektovať zmeny v spoločnosti. Neustále viac pozornosti bude taktiež venované ekologickým a udržateľným materiálom. Hybrídne priestory a príjemné, funkčné interiéry budú mať stále väčší význam.

 

 

Nezabudnite, že podrobnejšie informácie o týchto témach nájdete priamo v našom podcaste. Tak neváhajte a počúvajte!

 

© 2024 Dublino.sk | Všetky práva vyhradené

Vytvorilo FúúDobre