Zdroj: TON

Ohýbanie hraníc

 

Vstúpte do fascinujúceho sveta Michaela Thoneta, muža, ktorý svojimi inováciami neoddeliteľne spätými s ohnutým dreveným nábytkom zanechal nezmazateľnú stopu v histórii nábytkového dizajnu. Jeho príbeh sa začal v skromnej dielni a rozvinul sa na svetové trhy, kde jeho ohnuté stoličky a stoly získali srdcia miliónov ľudí.

 

Stoličky z ohýbaného drevaOstatné články

 

Stolička č. 14

Príbeh muža za ohýbanými stoličkami

 

Ľudia často nachádzajú nové nápady z jednoduchých vecí. To platilo aj pre Michaela Thoneta. Po dlhú dobu ľudia vyrábali nábytok z dreva. Ale Thonet mal špeciálny nápad: prečo neohýbať drevo? Ohýbané drevo predstavovalo proces vytvárania hladkých kriviek a tvarov. Práve táto myšlienka dala nábytku špeciálny a odlišný vzhľad. Nebolo to však úplne jednoduché. Mnohokrát, keď sa Thonet pokúšal drevo ohýbať, zlomilo sa. Ale nevzdal sa. Po mnohých pokusoch našiel spôsob, ako ohýbať drevo pomocou pary. Teraz sa mohla zašať tá skutočná cesta z inováciou.

Jeho nové stoličky neboli len na sedenie. Vyzerali ako umenie. Boli iné ako staré, rovné stoličky. Thonetove stoličky mali hladké krivky a boli krásne. Ľudia si ich veľmi obľúbili, pretože boli odlišné, no napriek tomu nie príliš drahé. Mnoho ľudí počulo o nových stoličkách Michaela Thoneta a chceli si ich kúpiť. Jeho malá dielňa sa stala veľmi rýchlo známou a prestížnou. Tento úspech ho priviedol do Viedne, veľkého mesta, kde jeho podnikanie naberalo na objeme.

 

Ak je tu jeden dizajn, ktorý zachytáva génia Michaela Thoneta a odráža podstatu Thonetovej histórie, je to nepochybne "Stolička č. 14", bežne známa ako bistro stolička. Táto stolička, vo svojej jednoduchosti a elegancii, nebola len riešením na sedenie; bola to manifestácia Thonetovho snu prepojiť umenie s každodennou funkčnosťou.

 

Viac o stoličke č. 14

 

Zdroj: TON

Neobyčajné obyčajno

 

Pri pohľade na historické záznamy Michaela Thoneta sa nám ukazuje jedna veľmi jasná vec: Thonet nebol len obyčajnou značkou. Bol to začiatok, ktorý preformuloval svet nabytokého dizajnu. Jeho vízia predefinovala koncepty a zakladala základy pre budúce generácie dizajnérov a remeselníkov.

Dnes sú Thonetove dizajny, najmä jeho ikonické ohýbané stoličky, oveľa viac než len funkčné predmety. Sú to artefakty, ktoré hovoria príbeh o inovácii, vytrvalosti a nezameniteľnom remesle. Pri pohľade na stoličky Thonet, či už na originály alebo ich mnohé varianty, si uvedomíme historický príbeh Michaela Thoneta a jeho oddanosť voči posúvaniu hraníc, prijímaniu inovácií a dodržiavaniu najvyššej kvality. Jeho odkaz pretrváva, ovplyvňujúc a inšpirujúc svet dizajnu aj pre budúce generácie.

 

 

Objavte čaro ohýbaného dreva v našich najmodernejších kúskoch. 

 

© 2024 Dublino.sk | Všetky práva vyhradené

Vytvorilo FúúDobre